5 Dagen Duitse Vakwerkroute in maart


We gaan van 14 t/m 18 maart een stukje vakwerkroute rijden in Duitsland. Er zijn van Noord-Duitsland tot in Beieren 9 routes uitgezet die allemaal door stadjes en dorpen gaan waar veel vakwerkhuizen bewaard zijn gebleven en die vaak schitterend gerestaureerd zijn. Alle informatie over deze routes is te vinden op www.deutsche-fachwerkstrasse.de Omdat we nu maar een paar dagen hebben, beperken wij ons tot een kleine route in Hessen.

Woensdag 14 maart
vanaf Rotterdam 388 km
GPS: 51° 29' 43” N "9° 22' 28”
camperplaats : Sälber Turm
gratis

Hofgeismar.


We vertrekken rond 9 uur uit Rotterdam en gaan via Arnhem richting Duitsland. Onderweg kunnen we redelijk doorrijden en vallen de files die er vrijwel altijd zijn bij Bodegraven en Woerden nogal mee. Schiet lekker op dus. Via Dortmund rijden we richting Kassel en zijn om kwart voor drie in Hofgeismar. De camperplaats is zeer royaal. Er kunnen zo'n 50 campers staan en er zijn goede voorzieningen. Deze camperplaats staat ook vermeld in de brochure van Duitse “Top-Platzen” .Hofgeismar is een leuk stadje met veel mooie vakwerkhuizen in de altstad. Op de markt is o.a. De plaatselijke vvv te vinden, waar je prima informatie kan krijgen over alle lokale bezienswaardigheden. Ook de informatie over de vakwerkroutes is er aanwezig. Het is heerlijk voorjaarsweer en we kunnen zelfs buiten op een terrasje wat drinken. Er worden uiteraard weer veel foto's gemaakt en ik probeer hier en daar ook mijn nieuwe videocamera uit. Eind van de middag weer terug naar de camper waar Marian nog even een paar foto's richting kerk maakt in het mooie namiddaglicht.

Een prima plek om dit reisje te beginnen.

Donderdag 15 maart
Naar Grebenstein 7 km
Naar Hann. Münden 36 km
GPS : 51° 25' 02” N__09° 38' 53” O
camperplaats ; Tanzwerder
5,10 voor 24 uur (parkeerautomaat)

Grebenstein
Om kwart over acht komt de bakker langs met verse broodjes. Heerlijk is dat toch altijd in Duitsland op de camperplaatsen ! Na het ontbijt eerst even lozen en laden en dan op weg naar Grebenstein. Dat is maar 7 km rijden, dus zijn wij er zo. De camper zetten we op een parkeerplaats net buiten de oude stadsmuur, en dan aan de wandel. Het is een klein plaatsje, maar met straten vol met schitterende vakwerkhuizen. Heel bijzonder zijn de deuren hier. De meeste zijn gecentreerd in het pand en met een heel hoge en brede boogtoegang. In vroeger tijden moest hier waarschijnlijk een koets onderdoor kunnen. Na onze rondgang drinken we even koffie in de camper en dan gaan we weer verder.

Hannoversch Münden
We hadden in de Bordatlas een camperplaats uitgezocht maar die bleek,toen wij er aankwamen niet erg aantrekkelijk te zijn. Het was een parkeerplaats bij een sporthal en een paar scholen, en het zag er niet plezierig uit. We zijn dus doorgereden naar een andere camperplaats die ook in de bordatlas stond, en deze is super.
Hann. Münden is een wat grotere stad met meer dan 700 vakwerkhuizen geconcentreerd rond het prachtige raadhuis op de markt en de grote Romaans/gotische kerk die er achter staat. Je raakt er niet uitgekeken en Marian blijft foto's maken. De zon schijnt er vrolijk op los en het is zelfs warm met je jas aan. Na zo'n anderhalf uur door al die straatjes slenteren, strijken neer op een terras bij de kerk en drinken een glas heerlijke droge witte wijn.
Dan even wat boodschappen doen bij de supermarkt en terug naar de camper. Snel de stoelen buiten en lekker in de zon zitten met een glaasje Limoncella mmmmmmmmm wat is dat genieten.
Er komt en grote camper achter ons staan en we zien een Noorse kentekenplaat. Die kom je niet vaak tegen. We horen van ze dat ze net uit Portugal en Spanje terug komen waar ze vier en halve maand overwinterd hebben. Ze zijn dus onderweg naar huis.
Als de zon achter de heuvels is verdwenen, gaan we nog even terug de binnenstad in om nog wat straatjes door te lopen waar we vanmiddag niet aan toe gekomen zijn.

Vrijdag 16 maart
Fritzlar 66 km
GPS: 51° 07' 58” N__09° 16' 13” O
Camperplaats : Am Grauen Turm

Fritzlar
We maken na het ontbijt eerst nog een wandelingetje door Hann.Münden en drinken nog even koffie voor we vertrekken naar Fritzlar. Onderweg stoppen we even bij een Aldi die we tegenkomen want onze drankvoorraad is de laatste maanden aardig geslonken. Mijn namaak Metaxa ( Akropolis) hebben ze wel, maar helaas voor Marian is de Grand Marnier nergens te vinden bij deze Aldi. We zullen dus voor we naar huis gaan nog een andere moeten vinden.
De GPS brengt ons weer feilloos op de goede plek en we staan op een parkeerplaats vlak naast de toegang tot de altstad. Ik heb thuis Op de site al mooie beelden gezien van het stadje via een webcam die ze op de markt gericht hebben. De werkelijkheid is uiteraard veel mooier, en ook hier groeit de verzameling foto's weer behoorlijk.
Marian is deze trip begonnen met specifiek bijzondere deuren te fotograferen en gaat deze in een speciaal boekje printen. Er zijn er inmiddels enige tientallen op de plaat vastgelegd.
Ook vanmiddag is het weer heerlijk zonnig en eindigen wij op een terras met een glaasje witte wijn en dit keer ook een grote coupe ijs bij de Italiaan............mmmmmmmm zalig!
Na het eten gaan we nog even terug om te zien hoe de markt verlicht is. Het is een schitterend gezicht die middeleeuwse huizen in dat avondlicht. De plaatjes spreken voor zich.

Zaterdag 17 maart
Via Wolfhagen en Korbach naar Dorsten.
Wolfhagen 26 km
Korbach 35 km
Dorsten 191 km
GPS (Dorsten)51° 39' 58” N__06° 56' 06” O
Camperplaats : An der Lippe
3,- voor 24 uur (parkeerautomaat)

Wolfhagen, Korbach en Dorsten
Als we 's morgens wakker worden regent het en ziet het er grauw uit. Ik ga broodjes halen bij de bakker want in Fritzlar komt die niet langs op de camperplaats. We gaan vandaag door naar Wolfhagen dat hier 25 km vandaan ligt. Even een stop bij een pompstation om wat bij te vullen. Daar wordt je niet blij van in Duitsland. € 1,12 per ltr , de diesel !
Als we op de prima camperplaats aankomen regent het nog steeds. We gaan eerst maar Wolfhagen verkennen. Ook hier weer aardig wat vakwerkhuizen, maar na alle moois dat wij de afgelopen dagen gezien hebben valt het hier wat tegen. Komt natuurlijk ook doordat het weer tegen zit en alles daardoor wat grauwer iIs.
We besluiten hier niet te blijven en gaan na lozen en water bijvullen door naar Korbach. Daar aangekomen blijkt de camperplaats een aardig stukje van het centrum te zijn bij een tennishal en het ziet er met dit weer niet erg aantrekkelijk uit. We besluiten nog even hier te blijven lunchen en rijden dan door naar Dorsten (boven Gelsenkichen) waar volgens de bordatlas een grote camperplaats is.
Onderweg is het wisselend regen en dan weer even een stukje droog, maar het blijft grauw. In Dorsten aangekomen is er nog net 1 plekje vrij waar wij kunnen staan. Het is al eind van de middag, maar we gaan toch nog even het stadje in. Waarschijnlijk best aardig als alle winkels open zijn, maar nu is er niet veel te doen meer. We gaan ons dus maar vermaken in de camper met een goed boek en een lekker glaasje.............. Kan ik na het eten in ieder geval de verhalen afmaken.

Morgen weer naar Huis !

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie